vízi zarándoklat

vízi zarándoklat

Balázs áldás a Szent Balázs hegyen

2018. február 04. - saghyb

img_0040.JPGA Wikipédia idevágó szócikke szerint, a Zánka fölötti Nivegy völgyben található Balatoncsicsót "1272-ben Chychow néven említik először. Az Árpád korban Ároktő, Herend, Szentbereckfa és Szent Balázs-falva települések voltak a területén, ekkor a teljes völgy királyi birtok volt, királyi népekkel. Ebből a korból legjobb állapotban a Szentbalázs dűlőben egy 1200-as évekből származó román stílusú templom romjai vannak, melyet az 1300-as években gótikus stílusban átépítettek. A romot 2001-2002-ben részlegesen felújították. A törökök 1526 után elfoglalták. Lakói 1600-as évektől református hitre tértek. 1754-ben német/frank telepesek újraalapították a falut."

Nohát, ennél a Balázs-hegyi templomromnál, már hagyománnyá vált a Balázs napi szentmise és Balázs áldás. Amint idén elhangzott, ez már a huszonötödik volt. Február elején egy szabadtéri mise azért mindig kaland, most szombaton azonban különösen érdekes volt: az elején még abszolút őszies volt a táj, ami aztán rövid egy óra alatt teljesen télbe öltözött. És hát persze azt se felejtsük el, hogy egy szőlőhegyen vagyunk, ahol ilyenkor kinyitják a pincéket, úgyhogy a népes zarándok sereg jókedve is garantálva volt...

img_0041_1.jpg

img_0043.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizarandoklat.blog.hu/api/trackback/id/tr113633306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása